Crama HERMEZIU: Hermeziu, Riesling de Rhin 2021

Data degustare:

30/01/2024
Degustarea a unei sticle de vin alb Crama Hermeziu cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Iași - Probota; vin alb sec.

Soi de struguri: Riesling de Rhin (alcool 12,9%).

Producător: Crama HERMEZIU, Bivolari, Iași.

          cramahermeziu.ro

 

Cumpărat pe: 12/01/2024 de la hipermarket cu 32,90 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,6 Euro.

Particularităţi: capsulă presată; dop de plută aglomerată cu elasticitate bună, tratat special (proces Genesis) pentru a reduce riscuri de aşa-numit 'gust de dop' neplăcut!

 

La vedere: rochie palidă de culoarea galben lămâie cu o tușă verde.

Vin limpede, cu strălucire mică.

 

La nas: fără a agita paharul într-un mediu închis, mirosurile florale, citrice și cele create de fermentația alcoolică se exprimă bine. Pe al doilea nas într-un mediu mai aerisit, seriile anterioare compuse din flori (tei, mușețel, accent de miere), din fructe dintre care unele sunt uscate (lămâie galbenă, coajă de lime, suc de mere, ananas, prună galbenă, piersică, arahidă, alună, migdală), și niște elemente fermentative (unt proaspăt, tartă cu prune, bezea) se amestecă cu mirosurile incomode de îmbătrânire premature (măr descompus, nucă crudă, drojdie moartă, unt de alune, melasă de struguri).

 

În gură: destul de grasă şi onctuoasă, structurii îi lipsește dinamismul. Alcoolul în creștere rămâne calduros. Aromele mai puțin volatile și mai puțin proaspete accentuează această senzație de greutate a lichidului (unt topit, pastă solidă cu citrice dulce, ulei de semințe, măr obosit, prună confiată, curmal cu miere, etc.). Un final vegetal alcătuit dintr-un covor de taninuri de semințe verzi semnează acest tablou bucal nu foarte elegant.

 

Impresie finală: vizual, ușor surplus de lămâie galbenă aproape artificială ridică deja problema unei rumeniri probabile a culorii cu o reactivare a ultimelor flavone datorită proteinei false cunoscute sub numele de 'pvpp'. Testul de rezistență la aer (-> cuvintele mele de oenolog) confirmă suspiciunea de sensibilitate mare actuală la oxidare, cu un posibil atac prealabil asupra mustului sau vinului în fermentație. Presupusa utilizare a drojdiilor inactive ca barieră inițială ar putea fi chiar cauza alterării acum ușoare a vinului în prezența oxigenului, odată cu detectarea sotolonului, sau compus chimic de tip lactonă produs prin autoliza drojdiilor moarte și cu siguranță responsabil de mirosurile incomode. Greutatea mare a grăsimii structurale ar fi o dovadă suplimentară a contactului semnificativ cu aceste reziduurii de fermenți, indiferent dacă au fost adaugate sau nu.

În orice caz, acest Riesling de Rhin nu ar putea să își dezvăluie ulterior buchetul clasic de natură minerală.

 

Nota: 4,0 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 2 - 4 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație