VIE VIN VÎNJU MARE: Vinul Principelui, Fetească neagră

Data degustare:

30/11/2023
Degustarea a unei sticle de vin roșu Vie Vin Vînju Mare cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C. Mehedinți; vin roşu sec.

Soi de struguri: Fetească neagră (alcool 13,0%).

Producător: VIE VIN VÎNJU MARE, Vînju Mare, Mehedinți.

          vvm.ro

 

Cumpărat pe: 20/11/2023 de la hipermarket cu 21,49 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 4,3 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop de plută aglomerată tratat special (proces Max Clean) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut!

 

La vedere: rochie deschisă de culoare purpurie carmin.

Vin clar, de strălucire mică.

 

La nas: este necesară o aerisire (decantare cu carafă 1 oră de exemplu) pentru a atenua participarea grupului de mirosuri lactate provenite din fermentații (unt proaspăt, iaurt), chiar dacă mai degrabă compatibile cu grupul mirosurilor de fructe (cireașă, mură, zmeură, capșună, fragă, rodie, măceașă, merișor), și mai ales pentru a elimina vechile resturi ale fenomenului de reducție (gaz, note asociate de grafit, legume fierte).

18 ore mai târziu, pentru același vin lăsat în sticla neumplută la o temperatură de circa 20 de grade Celsius, partea fructată se exprimă mai bine, legată în continuare în mod pozitiv cu emanații lactate rezultând din fermentații. Clubul de legume a rezistat (ardei roșu, fasole verde gătită la abur), deci nu a provenit neapărat din reducția menționată. Alte motive ar putea fi: o temperatură ridicată a fermentației alcoolice, precursori aromatici specifici care s-au putut dezvălui în anumite condiții, maturitate eterogenă a strugurilor, etc.

 

În gură: structură aproape moale, salvată în mod ciudat de orice staticitate printr-o fluiditate naturală recunoscută a acestui soi de viță de vie. O ușoară rotunjime este inserată în timp pentru a da impresia unui val mic în mișcare. Ulterior, săracă în dinamism, onctuozitate, amplitudine și lungime, cedează rapid ponderii alcoolului și taninurilor uscate ale părților verzi ale ciorchinului de strugure, surse de duritate pe final. 

 

Impresie finală: anul necunoscut de producție ar fi în principal 2021, ca urmare a lipsei intensității colorante, a reziduurilor de fermentații și reducție, a personalității stagnante a adolescenței. Aș paria pe prezența în produsul final a unui mare sfert de vin roșu mai concentrat, predominant Fetească neagră produs cu 1 sau 2 ani înainte din vițe de vie vechi (sirop de mure, urme de ulei de semințe, materiale solide din fructe cu sâmburi care înoată într-o baie de etanol, picături de oțet de murături cu legume).

Oricare ar fi formula presupusă, soiul de struguri se exprimă curat, la nivelul său. Deciziile viticole și oenologice par raționale și eficiente. Ar fi binevenită și o lucrare aprofundată asupra părții vegetale a sfârșitului de gură.

În așteptarea unui temperament mai susținut de la acest vin monovarietal, și la acest preț foarte competitiv...

În rest, fără indicație pe etichete, înțeleg că strugurii au fost Culeși la Maturitate Deplină.

În sfârșit, este bine de remarcat mențiunea pe spatele etichetei a certificării diverselor standarde ISO care trebuie respectate în timpul producerii vinului, sau un fel de garanție suplimentară în căutarea calității.

 

Nota: 5,5 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 4 - 6 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație