SERVE: Vinul Cavalerului, Fetească albă 2022

Data degustare:

21/07/2024
Degustarea a unei sticle de vin alb Serve cu oenologul Laurent

Clasificare: I.G.P. Dealurile Munteniei; vin alb sec.

Soi de struguri: Fetească albă (alcool 12,0%).

Producător: SERVE, Ceptura de Jos, Prahova.

          serve.ro

 

Cumpărat pe: 14/07/2024 de la hipermarket cu 30,49 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,1 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop sintetic 100% reciclabil.

 

La vedere: rochie deschisă de culoare cristal galben cu un ton de lămâie și o tușă verde.

Vin clar, cu stralucire bună.

 

La nas: intens, plăcut și proaspăt, este compus dintr-un coș cu fructe sâmburoase și citrice (caisă, cireașă galbenă, corcodușă, lămâie, pomelo și coaja acestuia), dintr-un buchet de flori încărcat cu polen (ca cea de tei, însoțită de altele mai energice din livezi de citrice), de o latură minerală (cretă albă) și un pachet de produse de patiserie rezultate în urma fermentației alcoolice (bezea cu lămâie, tartă de caise, flan fără vanilie). La toate acestea, un complement mai puțin bun, mai confuz de fructe confiate sau chiar arse, sau pur și simplu ceva caramelizat.

 

În gură: structură foarte rotundă și destul de echilibrată, deși pare necesar un grad suplimentar de vigoare. Forța aromatică este medie și marchează mult mai puțin decât puterea mirositoare. Odată trecut micul val de căldură format de alcool (amplificând prezența sâmburilor fructelor deja menționate), caracterul vegetal al produsului nu mai poate fi ascuns și durează un bun timp (sămânță de măr, pedicel și pețiol).

 

Impresie finală: un alt vin alb curat și cinstit din această cramă, unde Feteasca albă reușește cel puțin în faza olfactivă, să se prezinte bine. Acest soi ancestral de struguri românești poate fi foarte productiv, atât pentru tonaj la hectar, cât și pentru coeficientul de randament al greutății totale convertite în zeamă. Presupun, dat fiind echilibrul dintre aciditate și alcool, că obținerea în mod natural a aproximativ 205 g/l de zaharuri a fost dificilă, mai ales cu un climat din ce în ce mai cald sau principalul factor de blocare fotosintetică de exemplu. La primirea strugurilor, în ciuda faptului că se simt rămășițele mai multor produse oenologice, cred că lucrarile au făcut posibilă îmbunătățirea parțială a stării inițiale a mustului. Totuși, din nou cu culoare slabă, cu o deficiență aromatică în gură, cu un sfârșit prea vegetal, trebuie luată în considerare și repetarea unor handicapuri similare la fabricarea vinului. Ar trebui servit rece.

 

Nota: 5,0 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 4 - 6 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație