Data degustare:
Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Crișana - Șimleu Silvaniei; vin alb sec.
Soi de struguri: Pinot noir (alcool 12,5%).
Producător: Podgoria SILVANIA, Șimleu Silvaniei, Sălaj.
Cumpărat pe: 07/10/2023 de la hipermarket cu 46,90 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 9,4 Euro.
Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop făcut din bucăți microaglomerate de plută
La vedere: rochie aproape incoloră de culoare galbenă.
Vin clar, fără strălucire. Puternic agitată în pahar, culoarea tinde ciudat spre gri.
La nas: o introducere disproporţionată de sulf, împiedicând o primă olfacţie netă. Cu oxigenare pasivă (paharul și lichidul său lăsate nemișcate câteva minute în contact cu aerul ambiant), mirosurile sunt variate și se încadrează în categoria fructelor (măr și sucul acestuia, prună galbenă, lămâie, portocală, nectarină, piersică sălbatică, pepene galben), seria florală (flori de livadă, salcâm) și grupul vegetal (note de usturoi, ridiche, fenicul). Pe al doilea nas, mirosurile secundare sau cele rezultate din fermentația alcoolică monopolizează tot spațiul (bomboană englezească, banană, săpun, spumă de citrice, lemn dulce diluat, detergent floral, lapte de migdale, tartă de lămâie). Odihnindu-se din nou, vinul revine la mirosurile primului nas cu un supliment oxidat de mere de cidru și unt rânced.
În gură: structură adecvată a grăsimii, ne voluminoasă, încă săpunoasă, cu suficientă aciditate. Apoi, ajutată parțial de alcool și sulf pur, gura se usucă sub efectul elementelor vegetale (sâmburi de prune sau caise, coajă de migdale, urmate de pedicele din boabe de struguri). O paletă aromatică simplificată anterior pe o bază fructată de măr și citrice. Moleculele marcate de fenomenul de reducție, sau mirosurile vegetale anterioare, și cele numite amilice din fermentație s-au estompat sau au dispărut complet.
Impresie finală: o analiză complicată pentru un vin alb atipic, deoarece provine dintr-un soi de struguri roșii!
Ca informație suplimentară, și pentru a amplifica dificultatea de interpretare, sticle similare au fost propuse în magazin cu același vin din care rochia foarte închisă avea nuanțe maro portocaliu, dovadă de prea mare oxigenare în timpul procesului oenologic ales (acest vin alb făcut din Pinot noir și acum prea portocaliu nu trebuie achizitionat!).
Prin urmare, echilibrul redox pare a fi principalul factor de control pentru acest tip de produs.
Numeroasele supoziții: vinificarea efectuată într-un mediu reducător (contact minim cu oxigenul) la temperaturi scăzute (producție mai mare de compuși amilici), cu dorința de a evita să devină roz (evoluția culorii spre nuanțe de gri /roz) sau orice problemă cu lumina (în contact cu ultravioletele, vitamina B2 din vin, în general bine prezentă în soiul de struguri roșii ca Pinot noir, modifică capitalul aromatic prin producerea de gusturi neplăcute precum untul cu usturoi și prin reducerea intensitații colorante) cu adăugarea unei doze ridicate de sulf de exemplu.
Ipoteza unui aport anormal de oxigen în timpul îmbutelierii (preocuparea de inertizare, sau problemă de omogenitate cu adăugarea de antioxidanți, dop permeabil pentru anumite sticle) pentru un vin deja oxidat în trecut (struguri parțial botritizați sau vin produs inițial ca spumant cu o pierdere accidentală a CO2-ului său natural) ar explica cele 2 culori prezentate în magazin.
Există semne de instabilitate la contactul cu lumina (sticlă din sticlă transparentă nu este recomandată decât dacă are protecție UV). Se simte și riscul de a deveni gri (pigmenții de colorare par mai puțin stabili într-un vin alb când provin din struguri roșii).
Pentru vinul a carui rochie aproape incoloră de culoare galben slab s-a păstrat, sfătuiesc să aerisiți bine lichidul înainte de degustare și consum pentru a reduce acest mare sulf.
Pe scurt pentru a termina, fără să mă opresc mai departe asupra incompatibilității mirosurilor, cred că un exces de struguri Pinot noir în acest loc ar trebui să evite pe viitor varianta vinului alb.
Nota: 3,5 /10 (-» clasament final)
Preţ dorit: 2 - 4 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație