Data degustare:
Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Pietroasa; vin roze sec.
Soi de struguri: Busuioacă de Bohotin (alcool 13,0%).
Producător: PIETROASA, Pietroasele, Buzău.
Cumpărat pe: 21/10/2024 de la hipermarket cu 30,50 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,1 Euro.
Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop făcut din bucăți microaglomerate de plută, tratat special (proces Rosa) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut!
La vedere: rochie de culoare litchi (ușoară tendință spre o cromatică galbenă).
Vin limpede, cu strălucire mică.
La nas: introducere greu de înțeles, realizată dintr-un amestec de mirosuri rezultate în urma fermentației alcoolice (aluat de prăjitură necopt, unt proaspăt, pastă solidă de fructe, tartă de lămâie, iaurt de caise, bomboane de cireșe, căpșună artificială, lapte stricat), coajă de citrice (lămâie și bergamotă) și condimente (busuioc, anason, lemn dulce, camfor). După aerisirea vinului, al doilea nas permite fructelor (cireașă, căpșună, citrice, piersică, caisă proaspată și uscată) și florilor (trandafir, soc) să se exprime mai bine, încercând să armonizeze totul.
În gură: structură foarte grasă, încă dinamică, amplă și lungă. Alcoolul prietenos încălzește această constituție puternică, respectând în același timp un cvasi echilibru de savori. Acum, aromele fructate și florale triumfă, dar sunt detectate mai gătite (gemuri de cireșe, căpșuni, smochine, struguri, fructe de soc, petale de trandafir) sau siropoase (rodie, măceașă). Mica atingere vegetală finală este prea discretă și, prin urmare, nu deranjează.
Impresie finală: acest Muscat mov este supraîncărcat la toate nivelurile. Gama sa mare de mirosuri nu-i permite să ofere o combinație apreciabilă, cu agresivitatea ușor accentuată de alcoolul alianței mirodeniilor și a coajei de citrice. Cât despre cele eterice, chiar dacă reușesc să înmoaie parțial moleculele virulente, nu se pot asocia pozitiv cu acestea. Fructele și florile funcționează mai bine, mai ales în gură, dar nu împiedică toate dezacordurile și incompatibilitățile. Onctuozitatea sa abundentă este percepută favorabil, probabil în urma unui aport bogat de sedimente și a unui contact îndelungat cu drojdiile moarte. Orice adăugare de gumă sau alt mucilagiu nu este evident necesară în aceste condiții. De asemenea, orice macerare preferenţială ar fi poate de dorit cu fructe mai puţin apropiate de supracoapte sau, în orice caz, mai puţin concentrate de soare înainte de recoltare. Protocolul oenologic ales trebuie continuat și perfecționat pentru o frumoasă comuniune de mirosuri și o slăbire gândită a corpulenței. Prețul corespunde așteptărilor calitative pentru acest tip de soi de struguri.
Este recomandată o perioadă de refrigerare înainte de consum, chiar dacă se formează bule de aer sub eticheta principală cu această schimbare de temperatură și astfel, pot face ambalajul puțin inestetic.
Nota: 6,5 /10 (-» clasament final)
Preţ dorit: 6 - 8 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație