LECHBURG: Rod de Lechinţa, 
Chardonnay şi Golden Muscat 2020

Data degustare:

22/06/2023
Degustarea a unei sticle de vin alb Lechburg cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Lechința; vin alb sec.

Soiurile de struguri: Chardonnay și Golden Muscat (alcool 13,0%).

Producător: LECHBURG, Lechința, Bistrița-Năsăud.

          lechburg.com

 

Cumpărat pe: 30/05/2023 de la hipermarket cu 33,90 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,8 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop făcut din pulberi de plută tratat special (proces Diamant) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut!

Vin organic (îngrășămintele și produsele fitosanitare, doar organice naturale = zero moleculă chimică activă sintetică; un management agronomic puternic al solului; o permanentă căutare a echilibrului mediului, cu o estimare precisă a nivelului de producție frecvent limitat; și altele).

Vin vegan (100% origine vegetală, fără aditivi care conțin materie animală).

 

La vedere: rochie uşor deschisă cu culoare galben de cobalt.

Vin suficient de limpede, fără prea multă strălucire.

 

La nas: fără a aerisi vinul, amprenta Muscatului este imediată și preponderentă. Apoi, pe al doilea nas, un Chardonnay mai puțin expresiv, mai greu și mai obosit. Mirosurile fructate (citrice cu lămâie, mandarină și portocală, piersică, prună galbenă, măr, ananas) și florale (trandafir, iasomie, tei și alte flori melifere) alcătuiesc elementele esențiale. La aceasta se adaugă și grupul de mirosuri rezultate în urma fermentației (plăcintă cu mere, bomboană englezească, alte produse de patiserie cu lămâie, săpun, cereale, plus ananas, deși s-a menționat deja, în formă de suc conservat).

Revenind încă în detaliu la grupa de fructe, depistarea episodică a acestor citrice parțial fermentate, a unei piersici supracoapte, a unui măr ofilit poate fi o sursă de îngrijorare.

 

În gură: structură suficient de voluminoasă, destul de proaspătă și amplă până la mijlocul limbii. Ulterior, se estompează pentru a lăsa loc unui alcool destul de cald și câteva taninuri verzi care usucă mediul pentru o lungă perioadă de timp. Aromatic, Muscatul este cel mai plin de viață chiar dacă întregul persistă prea mult pe o notă vegetală dominantă (sâmbure, păstăie de fasole verde, nectarină crudă).

 

Impresie finală: un amestec atipic, în care dorința de a produce mai multe aromate de Muscat pe o structură puternică de Chardonnay poate fi justificabilă (sperând că nu a fost doar din cauza unor slăbiciuni calitative ale acestuia din urmă).

Un vin cam complex în bilanţ, dar lipsit de lungime structurală cu o textură cremoasă, și lipsit de rafinament, cu arome vegetale nedorite, unde partea aromatică cere însă o pondere mai mare a soiului francez. 

În rest, numitul Golden Muscat nu pare a fi un sinonim atribuit Muscat ottonelului, care singur este autorizat în mod normal să fie cultivat în zona D.O.C. Lechința.

În fine, eticheta 'Veganok' nu este foarte credibilă în ochii mei pentru cel puțin un fapt incontestabil: cantitatea incredibilă de insecte, păianjeni, gasteropode de exemplu care sunt în contact cu strugurii în diferitele etape ale transformării lor; asta ca să nu mai vorbim de celelalte creaturi de tot felul prezente în crame.

 

Nota: 5,5 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 4 - 6 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație