Data degustare:
Clasificare: D.O.C. Murfatlar; vin alb sec.
Soi de struguri: Riesling italian (alcool 13,0%).
Producător: Familia VLĂDOI, Siminoc, Constanța.
Luat pe: 11/01/2025 direct din cramă cu preț afișat la 60,00 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 12,1 Euro.
Particularităţi: capsulă presată, practică cu banda sa detașabilă; dop de plută aglomerată cu elasticitate bună, ușor casant și puternic mirositor;
Concurs Mondial de Vinuri Bruxelles 2022 (Belgia): Medalie de argint.
La vedere: rochie de culoare galben pai cu o tușă verde.
De strălucire normală, vin limpede în ciuda prezenței vizuale a unui nor mic de proteine care rămâne compact în imersiunea sa.
La nas: de intensitate medie, mirosurile sunt mai ales fructate (lămâie, bergamotă, portocală, caisă, măr, pară, ananas, banană, migdală), asociate cu unele florale (mușețel, flori de citrice și de tei). Mirosurile rezultate din fermentația alcoolică duc la găsirea acestor precedente primare într-o formă plăcută (tartă, acadea, suc, loukoum). Cu toate acestea, untul care este încă proaspăt nu poate ascunde porția râncedă și bucățica de măr acru.
În gură: structură amplă, cu onctuozitate bună, nelipsită de prospețime. Conținutul de alcool, la fel ca și în faza olfactivă, este în pragul unei posibile perturbări. Puterea aromatică rămâne sub medie, făcută în esență din aceleași fructe mai diluate. O întoarcere simpatică siropoasă și o coajă de migdale parțial prăjită mai puțin așteptată apar înainte de o închidere reală efectuată discret de câteva semințe cam crude și uscate.
Impresie finală: acest vin trebuie reținut ca referință potrivită pentru cel făcut 100% din struguri Riesling italian (care nu trebuie confundat cu Rieslingul de Rhin!). Sunt impresionat să observ că, după mai bine de 4 ani de viață, acest produs poate dezvălui atât de multe mirosuri varietale dintr-un soi de struguri care este totuși clasat ca neutru aromatic.
Și sunt impresionat și de faptul că același Riesling, recunoscut ca fiind simplu din punct de vedere structural și cu un nivel scăzut de nervozitate în climatele prea calde, poate oferi un echilibru de savoare cu acest nivel bun de volum bucal. Recoltarea adecvată și jocul priceput la contactul prelungit cu sedimentele și drojdiile moarte au contribuit probabil la aceste rezultate. De asemenea, doar puțin transformat după 36 de ore de test de rezistență la aer (-> cuvintele mele de oenolog), nu pot decât să trag concluzia că este succesul unei adevărate lucrări pasionate în familie, cu respect pentru produse, cunoștințe științifice și tradiții. Cu toate acestea, cred că timpul optim de consum a trecut de câteva luni.
Pe partea reproșurilor minore, s-ar putea depune un efort pentru a aborda tulburarea vizuală a proteinelor (reziduuri de proteine naturale instabile care au precipitat în sticlă în funcție de temperaturile de depozitare), precum și o verificare a alegerii dopului. În rest, fără indicație pe etichete, înțeleg că strugurii au fost Culeși la Maturitate Deplină.
Nota: 7,0 /10 (-» clasament final)
Preţ dorit: 6 - 8 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație