Domeniul BOGDAN: Cuvee Experience, BIO roșu 2019

Data degustare:

10/01/2024
Degustarea a unei sticle de vin roșu Domeniul Bogdan cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Murfatlar; vin roşu sec.

Soiurile de struguri: Merlot, Cabernet sauvignon, Fetească neagră (alcool 14,9%).

Producător: Domeniul BOGDAN, Medgidia, Constanța.

          domeniulbogdan.ro

 

Cumpărat pe: 14/12/2023 de la magazin specializat cu 45,00 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 9,1 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop de plută controlat special (Cromatografie rapidă) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin ecologic.

 

La vedere: rochie închisă de culoare purpurie carmin.

Vin opac cu puțină strălucire.

 

La nas: arătând obosit, mai degrabă oțețit, devine acceptabil în a doua fază odată cu agitarea vinului în recipientul său, mai ales într-un mediu bine ventilat. Nu foarte expresiv, însă, cu mirosurile primare (fructe cu sâmburi într-un alcool virulent ca cireașă neagră în primul rând, urme de ardei verde, mic concentrat de mure, de afine, note de semințe și pelicule de struguri, prună uscată), rămâne nesatisfăcător cu mirosurile secundare (pesmet, lapte, unt mai degrabă rânced, iaurt cu fructe de pădure negre, lac de unghii).

 

În gură: structură rotundă, fără dinamism, care învăluie frumos după mijlocul gurii substanța esențială a vinului, inclusiv polifenolii săi (senzație catifelată și textură spumoasă). Această bucurie este prea scurtă, cu taninuri uscate invadatoare pe final și provenind în principal din praful de rahis deshidratat și semințe prăjite ale strugurilor. Puterea aromatică este slabă, cu un rest fructat (cireșe și sâmburi lor în alcool, picături de cremă de mure, lichior de coacăze negre, migdală mică în semințele cele mai puțin înnegrite), și simptome clasice de oxidare (oțet, diluant).

 

Impresie finală: cred că epuizarea acestui vin poate fi explicată prin practica deliberată a macerării prea lungi. Elaborarea unui produs de excelență bazată pe supramaturitatea fenolică (date de recoltare cu adevărat târzii și alcool la limitele lumii lui Bacchus după părerea mea => D.O.C.- C.T. ar fi mai corect, nu?) și pe extracția totală a părților solide nu este sistematică. Singurele succese din acest exemplu, insuficiente pentru a atenua starea regretabilă de jupuire, se rezumă la o culoare bine închisă și la această învăluire structurală sumară.

Pe partea ecologică, trebuie înțeles că pesticidele includ fungicide, erbicide și alte paraziticide. La fel, unul dintre rolurile principale ale sulfului adăugat aici este acela de antibiotic. Mai cinstit, textul etichetei din spate ar trebui scurtat la: 'Acest vin a fost produs fără pesticide, fără îngrășăminte chimice și poate prezenta depuneri'.

Imaginea lunii de pe eticheta principală poate duce la confuzie cu prezentarea unui vin biodinamic în locul unuia ecologic, implicit mai scump pe piață; un preț cam mare pentru acest rezultat.

 

Nota: 3,5 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 2 - 4 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație