Domeniile ALEXANDRION: Byzantium, 
Fetească neagră 2019

Data degustare:

19/09/2023
Degustarea a unei sticle de vin roșu Domeniile Alexandrion cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C. Dealu Mare; vin roşu sec.

Soi de struguri: Fetească neagră (alcool 14,0%).

Producător: Domeniile ALEXANDRION, Gura Vadului, Prahova.

          dar1892.com

 

Cumpărat pe: 30/08/2023 de la hipermarket cu 32,99 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,7 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop făcut din bucăți microaglomerate de plută cu bilanţ negativ de Carbon în soldul producției sale, și tratat special (proces Vapex) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin învechit în butoi;

Premiile de Excelenţa vinul.ro Chițorani 2021 (România): medalie de Argint.

 

La vedere: rochie ușor închisă de culoare roșu ca o inimă de porumbel cu o tentă de purpuriu. Marginile discului (sau cerc format de vinul în contact cu pereții paharului) au reflexe portocalii-maronii.

Vin clar și lucios.

 

La nas: apreciabil, intens și de bună complexitate cu 2 grupe majore de mirosuri; cel fructat (cireașă neagră, prună, dulceață de mure, cremă de afine, coacăză neagră, prună uscată) în asociere cu cel născut din contactul prelungit cu lemnul, parțial condimentat (vanilie), parțial empireumatic (caramel) și legat de beneficiile drojdiei (unt topit, cremă englezească).

O urmă de ulei de semințe nu deranjează această imagine frumoasă. Pe de altă parte, alcoolul destul de ridicat poate zgâria în primul nas unii dintre nervii olfactivi.

 

În gură: o structură prea moale, cu o fluiditate naturală foarte medie, slab însoțită până la mijlocul gurii de capitalul odorant anterior. De data aceasta, intervenția etanolului este excesivă și nu mai permite să se regăsească armonia aromatică așteptată (acum mai multe fructe cu sâmburi macerate în alcool). Relația de lemn benefică a dispărut. Finalul este de evitat, bazat pe numeroase taninuri uscate, cu gusturi vegetale și lemnoase mai puțin atractive (sâmbure de strugure imatur, de măr și resturile uleioase ale acestora, sâmbure de cireașă, de prun, scândură).

 

Impresie finală: surpriza excelentă din timpul etapei olfactive, unde fructele și moleculele gustoase care provin din butoi seduc la un nivel bun (asemănări mari pentru mine cu mirosul unui vin roșu de Porto maturat în butoaie de aproximativ 4 până la 6 ani)  este, din păcate, uitată rapid la introducerea în gură.

Deși data recoltării a întârziat pentru obținerea acestui grad de alcool (și deci un nivel foarte scăzut de acizi organici), compușii fenolici nu au putut atinge maturitatea optimă, surse de taninuri vegetale mai agresive.

Celălalt antagonism constă în dezvăluirea aproape perfectă a lemnului din nas și dispariția lui bucală sub presupusul efect al alcoolului și al aparițiilor vegetale.

În ciuda acestei coroane portocalii-maro vizibile în pahar, acest vin se apără mult timp de fenomenul de oxidare în timpul testului de rezistență la aer. Nasul rămâne cel mai puțin alterat după 24 de ore de expunere la oxigenul ambiental, dovadă a îmbătrânirii cu succes în butoaie. După părerea mea, vârful ideal de consum a fost depășit recent.

În rest, fără indicație pe etichete, ezit între mențiunea facultativă C.M.D. (Cules la Maturitate Deplină) sau C.T. (Cules Târziu).

 

Nota: 5,5 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 4 - 6 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație