Crama TATA și FIUL: Tf, Merlot barrique 2019

Data degustare:

29/02/2024
Degustarea a unei sticle de vin roșu Crama Tata și Fiul cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Nicorești; vin roşu sec.

Soi de struguri: Merlot (alcool 13,9%).

Producător: Crama TATA și FIUL, Cotești, Vrancea.

          cramatatasifiul.ro

 

Cumpărat pe: 10/02/2024 de la hipermarket cu 38,49 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 7,7 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop de plută aglomerată cu elasticitate bună, tratat special (proces Genesis) pentru a reduce riscul de aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin învechit în butoi;

Premiile de excelență Vinul.ro Chițoreni 2022 (România): medalie de Aur.

 

La vedere: rochie închisă de culoare roşu vișiniu cu o tentă de purpuriu. Marginile discului (sau cerc format de vin în contact cu pereții paharului) au reflexe portocalii.

Vin ușor opac, de strălucire medie.

 

La nas: o introducere dominantă lemnoasă cu mirosuri empireumatice (cafea și pâine prăjite, caramel) pentru a aprecia apoi condimentele şi alte parfumuri rezultate din învechirea în butoi şi contactul cu drojdiile (cafea cu lapte, unt topit, vanilie), și detectează, în paralel, în timp prin aerisire mai multă, partea de fructe destul de concentrată (dulceață de căpșuni, gem de mure, jeleu de cireșe și de prune, smochină confiată, melasă de struguri), pentru a termina în cele din urmă cu cealaltă parte, mereu fructată, mai proaspătă și roșie (măceașă, vișină, zmeură). Această fază finală lasă un rest de lemn care acum este destul de brut. Un suflu de oțet se simte la încheiere.

 

În gură: structură de rotunjime mică și suplețea bună, ca și proprietate principală căutată în vinul de Merlot, de densitate acceptabilă, dar slabă în vigoare. Alcoolul suficient de puternic servește ca suport perfect pentru a dezvolta o lungime aromatică frumoasă, unde parfumurile anterioare se regăsesc cu senzații mai puțin prăjite însă. Untul topit, fructele fierte, vanilia și caramelul se înțeleg bine și chiar permit, sub impulsul aerului suplimentar, fructelor roșii să intervină armonios.

Taninurile strugurilor trebuie considerate absente, cu excepția unei mici rămășițe de cateva bucați seci imature. Nota minimă de oțet din final nu a dispărut.

 

Impresie finală: chiar dacă la început se dezvăluie prea multe mirosuri prăjite, impresia olfactivă recompune cu încântare un mic dejun galic. În ceea ce privește analiza gustului, cred că se folosește un tip de arbore diferit de stejar, gândindu-ne mai mult la esența de cireș. Această percepție personală, confirmată adesea cu fructele roșii însoțitoare, este frecventă atunci când butoaiele sunt făcute din stejar românesc.

Uitând de beneficiile oricărei asociații franco-române, probabil ar trebui studiată tehnica de ardere aplicată de producătorul recipientelor din lemn. Altfel, vinul începe să dea semne de slăbiciune pe partea de oxidare și ar fi, după părerea mea, la sfârșitul perioadei optime de consum.

În încheiere, pentru cei care apreciază impactul stejarului într-un vin roșu, acest Merlot pur poate fi o referință.

 

Nota: 7,0 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 6 - 8 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație