Data degustare:
Clasificare: I.G.P. Dealurile Olteniei; vin alb sec.
Soi de struguri: Chardonnay (alcool 14,0%).
Producător: Crama OPRIȘOR, Oprișor, Mehedinți.
Cumpărat pe: 03/05/2024 de la supermarket cu 29,90 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,0 Euro.
Particularităţi: capsulă presată; dop făcut din pulberi de plută tratat special (proces Diamant) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin fermentat și învechit în butoi.
La vedere: rochie deschisă de culoarea florilor de tei.
Vin limpede și strălucitor.
La nas: un prim contact neplăcut cu o combinație dificilă de mirosuri fermentative și lemnoase (pesmet, secară, tapioca, lapte praf, migdală albă, bomboană engleză, unt puțin rânced, banană, lapte de cocos, vanille de mâna a doua). Abia în al doilea nas forțat se prezintă partea fructată specifică soiului de struguri (piersică, nectarină mai puțin coaptă, măr, lămâie). Impacturile microbiene și lăptoase lipite de reziduurile de stejar revin prea repede în spațiul olfactiv și șterg cu ușurință această linie simplă de fructat primar. Vaporii de alcool deranjează un pic.
În gură: structură de rotunjime suficientă, fără mare onctuozitate, ușor deficitară în aciditate. Alcoolul prea cald, însă, oferă o bună amplitudine bucală, prelungind în același timp durata aromatică. Acum, cu o piersică puternică, mai savuroasă, fructul se exprimă clar și lasă loc unui covor vegetal subțire (iarbă, pedicel) pe final lung. Lemnosul este încă nesatisfăcător, cu senzația de a suge coaja de migdală iarăși în această baie de lapte de cocos și vanilie de calitate mică.
Impresie finală: participând pe deplin la începutul mileniului nostru la fezabilitatea creării oenologice a acestui brand La Cetate, este evident că sunt puțin mai afectat de performanța slabă a acestui vin alb 2023. Principalele critici sunt: o dezamăgire legată de alegerea butoiului, al cărui câștig la prăjire este aproape nul; o altă dezamăgire pentru această abordare a drojdiei, unde fermentația alcoolică în același butoi de lemn nu pare să ajute în bine; un mare dezacord în alegerea datei de recoltare, cu un Chardonnay prea dulce și mai puțin proaspăt, și care se confirmă dacă fermentația malolactică a avut loc într-unul din aceste recipiente de stejar; o deziluzie cu o reprezentare redusă a tipicității varietale, atât structural, cât și aromatic (must posibil denaturat la recepția în cramă având în vedere intensitatea slabă a culorii).
Timpul de contact ar trebui poate să fie gestionat diferit într-un butoi nu neapărat francez și prăjit mai mult, temperaturile și fermenții trebuie controlate un minim, a doua fermentație poate fi evitabilă și bineînțeles că fructele trebuie culese la momentul potrivit.
Nota: 3,0 /10 (-» clasament final)
Preţ dorit: 0 - 2 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație