Crama MENNINI: Le Rêve, Fetească regală 2022

Data degustare:

14/11/2023
Degustarea a unei sticle de vin alb Crama Mennini cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C. Drăgășani; vin alb sec.

Soi de struguri: Fetească regală (alcool 12,5%).

Producător: Crama MENNINI, Colibași, Olt.

          cramamennini.ro

 

Cumpărat pe: 25/10/2023 de la supermarket cu 32,99 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,6 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop nu foarte flexibil făcut din bucăți microaglomerate de plută și tratat special (metode de volatilizare sau de presiune cu abur) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin fermentat în butoi.

 

La vedere: rochie deschisă de culoarea cristalului galben.

Vin clar și strălucitor.

 

La nas: curat, plăcut și de bună intensitate, oferă un set destul de reușit de mirosuri fructate (piersică, măr, caisă, lâmăie, portocală), florale (tei, floare de piersic, salcâm, floare de portocal), eterice sau obținute din fermentația alcoolică (amestec de unt proaspăt și zahăr, bezea, acadea cu portocală, iaurt de caise, măr glazurat, cremă de banane ușor fiartă, săpun de citrice) și minerale (cretă). În timp, odată cu amestecarea vinului în pahar, moleculele mai lejere se șterg pentru a lăsa loc spectacolului floral suficient încărcat de polen cu cele mai concentrate fructe cu pulpă albă.

 

În gură: structură echilibrată, cu grăsime modestă bine amplificată de acțiunea mini perlelor de dioxid de carbon eventual adăugate în timpul îmbutelierii, și sursă a unei texturi destul de spumoasă. Odată ce bulele au dispărut, această structură își pierde din onctuozitate și, mai dezbracată, însoțește micii vapori de alcool. La intensitate redusă, în special după plecarea compușilor mai volatili cu acest gaz de CO2, panoul aromatic bucal reproduce destul de bine tabloul olfactiv anterior. La aceasta se grefează la final o prezență vegetală mai puțin încântătoare (semințe necoapte de struguri, mugur, părți verzi ale unei flori) care absoarbe și usucă totul cu blândețe prea mult timp.

 

Impresie finală: bună în ceea ce privește tipicitatea varietală și alegerile oenologice. Punctele slabe se referă la: lipsă de consistență structurală cu o densitate mai mare așteptată, absența amăreli specifică soiului de struguri, practic inexistența efectelor fermentației în butoaie din lemn (o perioadă prelungită de învechire în butoaie noi ar putea fi luată în considerare), un sfârșit de gură destul de verde. Se pare că viței de vie în prezent i-ar prinde bine să se înrădăcineze mai profund înainte de a produce, cu un randament ideal și o dată optimă de recoltare, struguri cu o personalitate puternică.

În rest, fără indicație pe etichete, înțeleg că strugurii au fost Culeși la Maturitate Deplină.

 

Nota: 6,0 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 4 - 6 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație