Crama LA SALINA: ISSA, Neuburger 2023

Data degustare:

09/07/2024
Degustarea a unei sticle de vin alb Crama La Salina cu oenologul Laurent

Clasificare: I.G.P. Dealurile Transilvaniei; vin alb sec.

Soi de struguri: Neuburger (alcool 12,0%).

Producător: Crama LA SALINA, Turda, Cluj.

          cramalasalina.ro

 

Cumpărat pe: 16/06/2024 de la hipermarket cu 54,49 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 10,9 Euro.

Particularităţi: capsulă presată; dop făcut din pulberi de plută tratat special (proces Diamant) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin parțial învechit în butoaie;

Concurs Internațional de Vinuri Balcanice 2024 (Svilengrad, Bulgaria): medalie de Argint.

 

La vedere: rochie deschisă de culoarea cristalului galben pal.

Vin limpede, cu strălucire limitată.

 

La nas: un ansamblu ciudat, greu de definit, compus dintr-un număr de mirosuri inadecvate și incombinabile. Contribuția lemnoasă încearcă cât poate de bine să se atașeze pe reziduurile microbiene ale fermentațiilor (crustă de pâine, cozonac, lemn crud, tapioca, lapte stricat). Seria fructată, sau un fel de mică Sangria apreciabilă pentru o clipă, reunește în principal materii prime modificate (lokum cu lămâie sau cu portocală, dovleac bătut, ananas fiert, măr mestecat, nectarină necoaptă, prună uscată şi stafidă). Încă pe partea de fermentație, este un rezultat amilic care iese primul (bomboană englezească, lac de unghii) cu, în paralel, o depistare a unor produse oenologice (lapte praf, zahăr de trestie, albuș de ou, melasă).

 

În gură: structură cu vigoare scăzută, destul de moală așadar, învăluită cu puțină grăsime dulce la început. Drept urmare, alcoolul chiar și la acest nivel poate fi considerat ridicat. Paleta aromatică este mult slăbită în comparație cu gradul de intensitate oferit olfacției. Finalul consistă într-o uscăciune medie legată de contactul cu lemnul și semințele încă timpurii și este punctat de o ușoară amăreală vegetală.

 

Impresie finală: cu ciorchini mari formați din boabe uriașe zemoase, strugurii acestui soi sunt foarte sensibili la bolile criptogame și în special la putregaiul cenușiu cauzat de Botrytis cinerea. Prin urmare, este esențial să însoțiți cel mai bine fructele încă sănătoase și suficient de coapte care ajung în cramă. În acest caz concret, deciziile oenologice par mai degrabă să propună un carnaval al Turdei care evident, în opinia mea, nu poate genera cea mai bună expresie finală a Neuburgerului. Este o mega petrecere cu o fermentație alcoolică spontană, unde drojdiile sălbatice și-au adus cota de fructe prost prelucrate și de o componentă amilică inutilă. Este încă o super party, cu o fermentație malolactică facută, când aciditatea organică naturală e cam joasă pentru acest soi de struguri la acest nivel de alcool, cu reveniri lăptoase mai puțin placute. Și apoi, este buchetul final cu 10% din vin învechit în butoaie, sau altă sursă de mirosuri pe care o consider incompatibile și excesive. Mai rău, senzația de a adăuga prea multe produse oenologice extermină definitiv orice șansă de revelare ideală a mustului de bază, ca să nu mai vorbim de curățarea bucală aromatică asemănătoare vinului ISSA, Chardonnay 2022.

Cu mai puțin de 80 de hectare cultivate în toată România, ar fi păcat să refuzăm acest produs sub formă de vin alb monovarietal din cauza acestui tip de rețetă de ucenicii vrăjitori.

La un preț mai mare decât multe vinuri D.O.C., așteptările consumatorilor sunt cu siguranță mai importante (atenție la pliurile lăsate de sertizarea capsulei!). 

 

Nota: 3,0 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 0 - 2 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație