Crama GÎRBOIU: Tectonic, Cabernet sauvignon & Syrah (barrique) 2019

Data degustare:

08/12/2023
Degustarea a unei sticle de vin roșu Crama Gîrboiu cu oenologul Laurent

Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Cotești; vin roşu sec.

Soiurile de struguri: Cabernet sauvignon & Syrah (alcool 14,5%).

Producător: Crama GÎRBOIU, Dragosloveni, Vrancea.

          cramagirboiu.ro

 

Cumpărat pe: 29/11/2023 de la hipermarket cu 36,89 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 7,4 Euro.

Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop făcut din bucăți microaglomerate de plută cu bilanţ negativ de Carbon în soldul producției sale, și tratat special (proces Vapex) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin învechit în butoi.

 

La vedere: rochie închisă de culoare roșu sânge, cu o tentă pronunțată de purpuriu.

Vin bine filtrat, fără prea multă strălucire.

 

La nas: deși intensă, introducerea este vagă, ale cărei note vegetale (în special ardei verde din pirazine), de drojdii (crustă de pâine, puțin unt), note alcoolice și oțețite perturbă fructele concentrate și altele mai crocante. Din fericire, al doilea nas oferă o aranjare mai bună în timp ce câștigă în putere, degajând în primul rând mirosuri fructate (cireașă, afină, zmeură, merișor, măceașă, suc de strugure, concentrat de mură) cu care se lipesc cât mai bine cele provenite din învechirea în butoi (vanilie ușoară, pralină minusculă, năut, lemn brut) și cele legate adesea de soiul de struguri Syrah (firimituri de turtă numită 'pain d'épices', urme de lemn dulce).

 

În gură: structură de bună consistență la început, bogată în densitate, de textură catifelată, suavă și amplă ulterior, în armonie cu un alcool până la urmă rezonabil în ciuda valorii sale ridicate. Aromatic, Syrah se impune foarte frumos în timpul a 2/3 din faza gustativă (gemuri de mure și cireșe negre, semnături de lemn dulce și violetă), apoi lasă cu amabilitate în centrul scenei fructele roșii crocante cuplate cu lemn natural, prună uscată, ulei de semințe de struguri ca sursă complementară de grăsime, o rămășiță de ardei verde, un sfârșit de alun crud mai puțin deranjant în aceste condiţii. 

 

Impresie finală: esențial ar fi o compatibilitate reușită a 2 soiuri de struguri cu maturități probabil diferite (o Syrah în vârful supracoacerii și un Cabernet încă nepregatit fenolic), și o învechire în butoaie pe care o consider nefavorabilă (absență a caracterului prăjit, lipsă a condimentelor legate de contactul cu stejarul).

Acesta este un caz mai rar în care lemnul este îmbogățit în contact cu vinul, și nu invers. 

 

Nota: 6,5 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 6 - 8 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație