Data degustare:
Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Dealu Mare; vin roşu sec.
Soiurile de struguri: Cabernet sauvignon și Syrah (alcool 14,0%).
Producător: Crama BUDUREASCA, Gura Vadului, Prahova.
Cumpărat pe: 09/09/2024 de la hipermarket cu 46,99 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 9,4 Euro.
Particularităţi: capsulă presată; dop făcut din pulberi de plută tratat special (proces Diamant) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin învechit parțial în butoi.
La vedere: rochie ușor închisă de culoare roșu magenta cu o tentă de purpuriu. Marginile discului (sau cerc format de vinul în contact cu pereții paharului) au reflexe portocalii.
Vin limpede, cu strălucire normală.
La nas: o introducere apreciabilă și intensă, realizată dintr-un amestec armonios de fructat și lemnos care, după agitarea paharului, este afectat de greutatea alcoolului și de expresia mai crudă a stejarului. Mirosurile fructate, parțial mentolate, sunt bine concentrate (gem de mure, dulceață de cireșe negre, lichior de afine, iaurt cu fructe roșii, strugure prăjit, prună uscată) pentru a le însoți mai bine pe cele create contactului cu lemnul precum și pe cele rezultate în urma fermentației (vanilie, cafea cu lapte, unt proaspăt, brioșă, arahidă umedă, scândură).
În gură: structură moale deși dotată în materii, per total destul de amplă. Alcoolul marchează mai mult această gură, transformând și ascunzând aromele, apoi amplificând ușor uscăciunea taninurilor bune. Partea fructată supracoaptă rezistă, dar caracterul lemnos își pierde prăjirea și condimentul, cu un final mai puțin atractiv (coajă de migdale, alună verde).
Impresie finală: principiul oenologic propus este bun, dar aplicarea, după părerea mea, ar trebui îmbunătățită. Citind eticheta din spate, jumătate din fiecare volum din cele două soiuri de struguri a fost maturat în butoaie (lemn românesc pentru Cabernet Sauvignon, adică 35% din amestecul final și, lemn american pentru Syrah sau 15% din total). Deja, pentru o contribuție naturală de prospețime, captare tanică, mai multă tipicitate de soi din Bordeaux și alcool mai scăzut, data recoltării Cabernetului ar trebui să fie avansată (în raport cu vârsta viţei de vie şi cu randamentul optim). Apoi, pentru a reduce contribuția brută a stejarului, lemnul american ar putea fi folosit pentru tot Syrah-ul (adică 30% din total) și astfel, mai puțin lemn românesc, presupus a fi principalul vinovat, ar trebui să fie folosit pentru maturarea vinului de struguri (20% în acest exemplu)
Altfel, timpul de învechire de 12 luni în aceste butoaie ar putea fi studiat și în ceea ce privește textura, onctuozitatea, vigoarea și potențialul aromatic (în raport cu proveniența, starea de uzură și nivelul de ardere al recipientelor din lemn).
Este un vin de consumat imediat, cu un raport calitate-preț mic.
Nota: 5,0 /10 (-» clasament final)
Preţ dorit: 4 - 6 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație