Data degustare:
Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Dealu Mare; vin alb sec.
Soiurile de struguri: Sauvignon blanc, Chardonnay și Pinot gris (alcool 13,5%).
Producător: Crama BUDUREASCA, Gura Vadului, Prahova.
Cumpărat pe: 06/04/2024 de la hipermarket cu 46,99 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 9,5 Euro.
Particularităţi: capsulă presată; dop făcut din pulberi de plută tratat special (proces Diamant) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut! Vin fermentat și învechit în butoi.
La vedere: rochie ușor închisă de culoare topaz de lămâie.
Vin bine filtrat, fără prea multă strălucire.
La nas: puternic și bogat în mirosuri variate, ferm marcate de lemn și resturi de fermenți. Diferitele familii sunt de tip fructat (prună galbenă, caisă uscată, lămâie, pară, gutuie, nectarină, măr, alună, migdală) floral (mușețel, tei, alte plante melifere), eteric (flan vanilat, tartă bine gătită cu mere sau caise, iaurt cu fructe precum banane sau pere, unt bun, marțipan, bomboană de supt cu lămâie), condimentat (vanilie, lemn dulce, scorțișoară), empireumatic (cafea prăjită, caramel, pralină), lemnos & bazalmic (stejar, santal, ceară de albine) și se înțeleg bine. Odată cu aerarea, vinul eliberează mai multe parfumuri primare fără a scăpa de trecutul său recent din butoi.
În gură: structură frumos rotundă, cu amplitudine bună, nu foarte dinamică și care cere mai multă onctuozitate. Lungimea aromatică este ridicată, datorită unui alcool încă prietenos (în care se scaldă para și pruna) chiar dacă usucă aproape tot înaintea faringelui. Cealaltă sursă de uscare este reprezentată de taninurile semințelor din fundul post-gurii. Despre butoi, taninurile sunt discrete cu excepția celor din stejar francez, percepute destul de crude, cu siguranță mai puțin reactive cu vinul la acest grad de încălzire, și astfel o sursă de puțină astringență.
Majoritatea mirosurilor și aromelor sunt de același fel și de aceeași intensitate. Caracterul lemnos rămâne dominant.
Impresie finală: pentru iubitorii de vinuri albe lemnoase, acesta este produsul ideal! Inteligența oenologică a acestui caz este dorința declarată de a furniza vinului un amestec impunător de esențe de stejar într-un timp relativ scurt. Citind eticheta din spate, presupun că fermentațiile au avut loc în butoi american (extracția prioritară de vanilie, cafea și caramel), pentru a continua cu păstrarea la șase luni în butoi francez (lemn dulce, pralină, scorțișoară în special). Cealaltă posibilitate printre multe altele, cu rezultate similare, ar fi fost să folosescă un butoi format din doage americane cu cele 2 funduri provenind din pădurile franceze. La nas, chiar dacă excesiv, stejarul american bine prăjit monopolizează lichidul într-un mod remarcabil. La gust, stejarul francez mai puțin pronunțat vrea totuși să se afirme, rămânând cam crud. Combinația acestor esențe nu este așadar perfectă.
Al doilea defect pentru acest vin tehnologic în butoi constă, după părerea mea, în manifestarea prea slabă a caracterului Sauvignon blanc. Perechea Chardonnay și Pinot gris câștigă așadar și oferă acea greutate suplimentară dispensabilă. Alcoolul ar merita o jumătate de grad mai jos.
În afară de asta, reziduurile de drojdii și bacterii sunt reușite aromatic și ar putea fi îmbunătățite structural.
Atenție: acest brand poate fi ușor confundat cu vinul Premium Fume produs de același producător!
Nota: 6,5 /10 (-» clasament)
Preţ dorit: 6 - 8 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație