Crama BUDUREASCA: Clasic, 
Cabernet sauvignon 2021

Data degustare:

19/02/2023
Degustarea şi notarea vinurilor românești
Wines Tasting Rating Romania
Crama BUDUREASCA
Vin roșu sec
Cabernet sauvignon
laurent oenolog

Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Dealu Mare; vin roşu sec.

Soi de struguri: Cabernet sauvignon (alcool 14,5%).

Producător: Crama BUDUREASCA, Gura Vadului, Prahova.

          budureasca.ro

 

Cumpărat pe: 18/02/2023 de la hipermarket cu 24,89 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 5,1 Euro.

Particularităţi: capsulă presată; dop făcut din pulberi de plută tratat special (proces Diamant) pentru a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut!

 

La vedere: rochie închisă de culoare roşu rubin cu o tentă de purpuriu. Marginile discului (sau cerc format de vin în contact cu pereții paharului) au reflexe portocalii.

Vin clar, cu strălucire suficientă.

 

La nas: o introducere puțin dorită, prezentând resturi din a doua fermentație numită malolactică cu accente lăptoase, eliberând un alcool care ustură fizic nările și, terminând cu un suflu rapid de oțet. După, prin învârtirea vinului în paharul său, grupurile de mirosuri sunt următoarele: fructat (cireașă neagră și prună de culoare violet în alcool, dulceață de fructe negre precum mură și afină, melasă de struguri negri, fructe uscate precum prună, roșie), vegetal (ardei roșu dulce, frunze uscate de mentă, de ceai, coajă de fructe uscate precum migdală sau nucă, sâmburi de fructe precum cireașă, măslină, urme de semințe oleaginoase) și cel rezultat din fermentație (pâine, unt, zer, pastilă medicamentoasă cu gust de cireașă).

 

În gură: structură destul de moale, nu foarte consistentă în materie, copleșită rapid de un alcool tare, o uscăciune alcătuită din praf vegetal și o bună perioadă de amăreală vegetală datorită taninurilor verzi care nu sunt foarte agresive de data aceasta (arahidă sau alună crudă de exemplu). Fructele negre bine concentrate se găsesc ușor în gură și sunt însoțite de un expresiv ardei verde.

 

Impresie finală: un Cabernet sauvignon lucrat târziu și surprinzător de bogat în pirazine (molecule chimice responsabile printre altele de gustul ardeiului), nepermițând să asimileze cu ușurință o parte zaharoasă cu alta tinzând să fie mai uscată și mai sărată. O grămadă de defecte mai mici potenţial corectabile înainte (reziduuri de fermentaţie, lipsă de vivacitate, uscăciune, note de oțet, amăreală) poate de asemenea să deranjeze.

Un vin deja prea sensibil la oxidare după un test de rezistență la aer.

 

Nota: 4,5 /10 (-» clasament final)

Preţ dorit: 2 - 4 Euro

 

Copyright © 2023-2025

 

 Vinul ca băutură care conține alcool,

trebuie consumat cu moderație