Data degustare:
Clasificare: D.O.C.- C.M.D. Cotnari; vin roşu sec.
Soi de struguri: Fetească neagră (alcool 14,0%).
Producător: COTNARI, Cotnari, Iași.
Cumpărat pe: 15/02/2025 de la hipermarket cu 31,99 Lei pentru o sticlă de 75 cl, adică 6,4 Euro.
Particularităţi: capsulă termo-retractabilă, practică cu banda sa detașabilă; dop colmatat din plută naturală și tratat special (proces NOVA) pentru a a evita orice aşa-numit 'gust de dop' neplăcut!
La vedere: rochie ușor închisă de culoare brun jasp, cu reflexe purpurii.
Vin clar, nu foarte luminos.
La nas: cu un conținut ridicat de alcool, generează un grup de mirosuri fructate mai degrabă concentrate în gem și melasă (cireașă neagră, mură, strugure, prună uscată), și cuplat la grupul rezultat din fermentații adesea fructate din nou (iaurt cu vișine, spumă de afine, unturi proaspete și topite). Pe fundal ies în evidență urme de ulei de semințe și băț de lemn dulce.
În gură: structură moale, deși suficient de densă și amplă, acoperită fără daune de un alcool purtând o lungime aromatică bună (fructe negre prea încălzite, note lăptoase). În actul final, cortina cade pe nenumăratele taninuri moderat uscate din semințe (ca cele de măr, tușă de migdală), momentan amestecate cu vegetal ars.
Impresie finală: strugurii a căror supracoacere necontrolată în ceea ce privește raportul zahăruri pe aciditate, și cu siguranță neprevăzută în această zonă viticolă, nu au putut elabora produsul excepțional pentru această recoltă. Pe lângă precursorii de arome obținuți cu întârziere, este greu să recunoști o Fetească neagră fără fluiditatea ei legendară, în timp ce este lipsită de nervozitate. După părerea mea, o intervenție asupra acidității mustului ar fi putut fi benefică. Dimpotrivă, maturitatea fenolică optimă cu siguranță nu a putut fi atinsă, dar a afectat doar ușor întregul.
Nota: 5,5 /10 (-» clasament final)
Preţ dorit: 4 - 6 Euro
Copyright © 2023-2025
Vinul ca băutură care conține alcool,
trebuie consumat cu moderație